Karkówka w sosie kurkowym – przepis

2 min czytania

karkówka w sosie kurkowym

Karkówka w sosie z kurkami to doskonały pomysł na obiad, który świetnie sprawdzi się nawet podczas uroczystych przyjęć. Jeśli chcecie oszczędzić czas potrzebny do przygotowania dania, lepiej wybrać polędwiczki wieprzowe – bez obaw, że staną się twarde. Wręcz przeciwnie – im dłuższe smażenie, tym mięso staje się bardziej delikatne i jeszcze bardziej smaczne. Karkówkę w sosie z kurkami można uzupełnić ulubionymi dodatkami – np. puree ziemniaczane czy surówkami.

Karkówka w sosie z kurkami

Jeśli chodzi o przygotowanie mięsa z karkówki, najlepiej jest dusić je pod przykryciem, by stało się miękkie i delikatne. Innymi rodzajami mięs, na które można stosować takie samo duszenie, są szynka, schab oraz wołowina rozbita wcześniej na plastry. Zdecydowanie warto wypróbować tę metodę przygotowania mięsa – rezultat będzie znacznie lepszy od tradycyjnego smażenia.

Kurki czasami trudno jest dobrze umyć – piasek nadal pozostaje w nich i denerwuje nas swoim chrzęstem.Najlepszy sposób to gotowanie kurek we wrzącej solance kilka razy – to usunie wszelkie pozostałości piasku i da Ci pewność, że Twoja potrawa będzie smaczna i bezpieczna.

Karkówka  w sosie z kurkami – składniki (na 2 porcje)

  • 350 g karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 250 – 300g kurek
  • ząbek czosnku
  • jedna mała cebula
  • 200 ml śmietanki 30% lub śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli, świeżo zmielony pieprz, 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki,
  • 1  liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • siekany koperek do dekoracji

Karkówka w sosie z kurkami – przepis

  • Mięso pokrój na grube kawałki, następnie dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. 
  • Cebulę pokrój w małe kosteczki, a czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.  
  • W celu przygotowania dania możesz użyć szerokiego rondla lub głębokiej patelni z wysokimi brzegami. Następnie na tym garnku roztop łyżkę masła i wrzuć do niego cebulę, którą trzeba smażyć przez kilka minut do momentu jej całkowitego zeszklenia. Do cebuli dodaj czosnek i wszystko delikatnie wymieszaj.
  •  Na patelni połóż mięso i smaży z obu stron aż do uzyskania rumianego koloru, jednocześnie unikaj przesuwania mięsa przez ok 2-3 minuty.
  • Mięso zalej litrem zimnej wody lub bulionu, a następnie umieść na kuchence. Doprowadź do wrzenia i po osiągnięciu temperatury zmniejsz ogień do minimum.
  •  Przykrycie garnka pokrywką pozwoli utrzymać cenną wilgoć oraz aromatyczny smak mięsa. 
  • Duszenie powinno trwać od 30 do 45 minut, w czasie którego co jakiś czas warto sprawdzać stan mięsa, uzupełniając ubytki wody lub bulionu, jeśli będzie taka potrzeba. Po tym czasie efektem powinien być bardzo miękkie i soczyste danie.
  •  Kurki należy oczyścić za pomocą zalania ich gorącą wodą z dodatkiem soli i pozostawienia ich na 10 minut. Można powtórzyć tę czynność kilka razy, wylewając stary płyn i nalewając nowego. Kiedy mięso jest już bliskie ugotowania, trzeba na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła. Następnie wrzuć kurki osuszone papierowym ręcznikiem i smaż je przez ok 5 minut, delikatnie poruszając patelnią. Po zdjęciu z ognia warto dodać odrobiny soli. Takie przedwstępne solenie grzybów może powodować ich twardnienie.
  • Wrzuć kurki do garnka z mięsem. Następnie wymieszaj śmietankę z łyżką mąki, aż składniki się połączą. Wlej miksturę na mięso i kurki i podgrzewaj bez przykrycia przez około 2 minuty, by mięso się dobrze zarumieniło. Pamiętaj, aby nie doprowadzić sosu do wrzenia – powinien po prostu delikatnie bulgotać.

Co zobaczyć w Trójmieście? 

admin
5 min czytania

Tanie noclegi w Gdańsku

admin
2 min czytania

Tanie noclegi w Sopocie

admin
2 min czytania