Karkówka w sosie z kurkami to doskonały pomysł na obiad, który świetnie sprawdzi się nawet podczas uroczystych przyjęć. Jeśli chcecie oszczędzić czas potrzebny do przygotowania dania, lepiej wybrać polędwiczki wieprzowe – bez obaw, że staną się twarde. Wręcz przeciwnie – im dłuższe smażenie, tym mięso staje się bardziej delikatne i jeszcze bardziej smaczne. Karkówkę w sosie z kurkami można uzupełnić ulubionymi dodatkami – np. puree ziemniaczane czy surówkami.
Karkówka w sosie z kurkami
Jeśli chodzi o przygotowanie mięsa z karkówki, najlepiej jest dusić je pod przykryciem, by stało się miękkie i delikatne. Innymi rodzajami mięs, na które można stosować takie samo duszenie, są szynka, schab oraz wołowina rozbita wcześniej na plastry. Zdecydowanie warto wypróbować tę metodę przygotowania mięsa – rezultat będzie znacznie lepszy od tradycyjnego smażenia.
Kurki czasami trudno jest dobrze umyć – piasek nadal pozostaje w nich i denerwuje nas swoim chrzęstem.Najlepszy sposób to gotowanie kurek we wrzącej solance kilka razy – to usunie wszelkie pozostałości piasku i da Ci pewność, że Twoja potrawa będzie smaczna i bezpieczna.
Karkówka w sosie z kurkami – składniki (na 2 porcje)
- 350 g karkówki wieprzowej
- 2 łyżki klarowanego masła
- 250 – 300g kurek
- ząbek czosnku
- jedna mała cebula
- 200 ml śmietanki 30% lub śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli, świeżo zmielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki,
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- siekany koperek do dekoracji
Karkówka w sosie z kurkami – przepis
- Mięso pokrój na grube kawałki, następnie dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.
- Cebulę pokrój w małe kosteczki, a czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- W celu przygotowania dania możesz użyć szerokiego rondla lub głębokiej patelni z wysokimi brzegami. Następnie na tym garnku roztop łyżkę masła i wrzuć do niego cebulę, którą trzeba smażyć przez kilka minut do momentu jej całkowitego zeszklenia. Do cebuli dodaj czosnek i wszystko delikatnie wymieszaj.
- Na patelni połóż mięso i smaży z obu stron aż do uzyskania rumianego koloru, jednocześnie unikaj przesuwania mięsa przez ok 2-3 minuty.
- Mięso zalej litrem zimnej wody lub bulionu, a następnie umieść na kuchence. Doprowadź do wrzenia i po osiągnięciu temperatury zmniejsz ogień do minimum.
- Przykrycie garnka pokrywką pozwoli utrzymać cenną wilgoć oraz aromatyczny smak mięsa.
- Duszenie powinno trwać od 30 do 45 minut, w czasie którego co jakiś czas warto sprawdzać stan mięsa, uzupełniając ubytki wody lub bulionu, jeśli będzie taka potrzeba. Po tym czasie efektem powinien być bardzo miękkie i soczyste danie.
- Kurki należy oczyścić za pomocą zalania ich gorącą wodą z dodatkiem soli i pozostawienia ich na 10 minut. Można powtórzyć tę czynność kilka razy, wylewając stary płyn i nalewając nowego. Kiedy mięso jest już bliskie ugotowania, trzeba na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła. Następnie wrzuć kurki osuszone papierowym ręcznikiem i smaż je przez ok 5 minut, delikatnie poruszając patelnią. Po zdjęciu z ognia warto dodać odrobiny soli. Takie przedwstępne solenie grzybów może powodować ich twardnienie.
- Wrzuć kurki do garnka z mięsem. Następnie wymieszaj śmietankę z łyżką mąki, aż składniki się połączą. Wlej miksturę na mięso i kurki i podgrzewaj bez przykrycia przez około 2 minuty, by mięso się dobrze zarumieniło. Pamiętaj, aby nie doprowadzić sosu do wrzenia – powinien po prostu delikatnie bulgotać.